PUB, este un concept care provine din cultura Britanică, Irlandeză și Australiană. În Anglia și în unele țări anglo-saxone, PUB mai este denumit cabaret, tavernă.

Încă din epoca Bronzului există dovezi că locuitorii insulelor britanice produceau si consumau bere, dar odată cu sosirea Imperiului Roman pe malurile acestora în secolul I si o data cu construcția rețelelor de drumuri romane au apărut primele hanuri, numite taverne, în care călătorii se opreau si cumparau băuturi.

După plecarea autorității romane în secolul al cincilea și căderea împărățiilor Romano-Britanice, in imperiul anglo-saxon au început sa apară "alehouses" care s-au dezvoltat in locuințele localnicilor.

Aceste "alehouses" au evoluat rapid in locuri pentru întâlniri sociale a localnicilor, in care se asculta muzica, se puneau la curent cu cele mai noi știri, si se discutau toate problemele comunității lor.

Aceasta se află la originea casei publice moderne (public house), sau "Pub", așa cum este numit în limbajul cotidian în Anglia. El s-a răspândit rapid în întreaga Britanie, devenind atât de banal încât in anul 965 regele Edgar a decretat că nu trebuie să existe mai mult de un "alehouse" in fiecare sat.

Denumirea de PUB provine de la termenul englez “PUBLIC HOUSE”, ce se traduce prin “CASĂ PUBLICĂ”, acest loc se diferențiază de cafenele și baruri prin atmosfera creată de muzică și​ designul specific.

Ambianța PUB-lui invită oamenii să se relaxeze și să uite de agitația zilnică.

PUB-ul reprezintă locul în care se intâlnesc oamenii pentru a socializa in diferite momente ale zilei: dimineața luând micul dejun sau o cafea, la prânz pentru a mânca sau a lua o pauză de la rutina biroului, seara la întâlnirile cu prietenii pentru a discuta și a savura o băutură de calitate într-o ambiantă plăcută.

Știați ca, unul din cele mai vechi PUB-uri din lume este Sean`s Bar (Athlone, Irlanda), care își are începuturile încă din anul 900 si încă își mai așteaptă clienții si in zilele noastre.​ (vezi foto)

Numai în Marea Britanie sunt aproximativ 54.000 de PUB-uri.

Foto: Sean's Bar, sursa: www.seanmunger.com